A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

„az aktív zenélés boldogabbá tesz”

missziónk

Az aktív zenélés növeli az egyén boldogságérzetét, segít egy kiegyensúlyozottabb élet kialakításában. Bármikor érdemes belekezdeni: fiatalkorban  hozzájárul a kognitív fejlődéshez, időskorban segít megőrizni a szellemi frissességet. Teljesebbé teszi a mindennapokat, hiszen oldja a stresszt, fejleszti a figyelmet, összehangol magunkkal és egymással. 

A Hangjáték missziója, hogy a zenélés élményét, ezt a mindannyiunkban rejlő képességet minél szélesebb körben elterjessze, hogy Veszprémet valóban a zene, az aktívan zenélők városává tegye. 

A Hangjáték elemei:

A kisgyermekek zenei fejlesztése még nem része az itthoni köznevelési rendszer működésének, pedig ebben az életkorban nemcsak különösen hatékony a gyermekek kognitív fejlődésére a zenélés, de nagyban befolyásolja későbbi zenei orientációjukat is, nyitottságukat a zenélés felé. Ezért a Hangjáték ösztönzi a nekik szóló zenei foglalkozásokat: Kokas módszerrel gazdagítja bölcsődék, óvodák mindennapi működését és intézményen kívüli, korosztálynak szóló zenei-fejlesztő foglalkozásokat támogat. (Hangjáték foglalkozások: Ukulele, Tanulj vele! Zeneovi, Paár Julcsi zeneterápiás szemléletű foglalkozásai, Dalszerzés gyerekeknek)

A kedvenc számok megtanulásával, könnyűzenével, sokaknak könnyebb bekapcsolódni a zenélésbe. A könnyűzenei oktatás leginkább magánoktatás keretein belül volt eddig elérhető Veszprémben. A Hangjáték a létező lehetőségeket, magántanárokat szervezte egységes keretbe és alapította meg 2022 tavaszán a Hangár Könnyűzenei Központot, ahol hangszerekkel és hangtechnikai eszközökkel jól felszerelt, hangszigetelt termekkel, személyre szabott órákkal és közös zenélési lehetőséggel várta – a már induláskor – nagy számú jelentkezőt. A Hangár  sikerét – a tanulók és tanárok lelkesedését – mi sem mutatja jobban, minthogy már az első félév végén megalakult egy tanulókból álló zenekar.

Azok számára, akik még ennél is kötetlenebb formában élveznék a zenélés, éneklés jótékony hatásait, a Hangjáték rendszeres, “instant örömzenélést” biztosít hétről-hétre: többek között örömdobolás, karibi énekkör, interakítv hangfürdő, közös népdaltanulás és éneklés, terápiás szemléletű énekórák és támogató közösség várja azokat is, akik első, bizonytalan lépéseiket teszik meg a zenélés felé.

De a Hangjáték még tovább megy, egyenesen ki az utcára, hogy olyanokat is elérjen, akik eddig még egyáltalán nem nyitottak a zenélés felé. Szemléletformáló kampányt indít a zenélés és az éneklés pozitív hatásairól, tömegrendezvényeken, fesztiválokon tart “játékos, bevonó, zenélő foglalkozásokat” – hiszen a zenélés élményét leginkább magával a zenélés megtapasztalásával lehet átadni.

A Hangjáték Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja. Széleskörűen épít a helyi zenei közösségek és szakemberek tapasztalatára, velük együtt indította útjukra amatőr zenélést népszerűsítő programjait. Veszprém ideális helyszín arra, hogy itt alapozzuk meg a közösségi zenélés új, városi koncepcióját. Komoly zenepedagógiai hagyományokkal rendelkezik, a régió vibráló kulturális központja, sokszínű zenei élettel bír. Többek között ezzel érdemelte ki a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa és az UNESCO A Zene Városa címeket.

A Hangjáték program megálmodója és kivitelezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás Kft., a VEB 2023 stratégia partnere és szakmai tanácsadója. A Hangvető komoly tapasztalattal rendelkezik zeneipari tanácsadás és zenei eseményszervezés területén, többek között együttműködik a Worldwide Music Expo (WOMEX) világzenei vásár és konferenciával, az Európai Bizottsággal és az UNESCO-val, és korábban már részt vett a veszprémi kulturális főváros pályázati anyagának összeállításában is.

A Hangvető munkáiról és működéséről részletesen olvashat honlapján: https://hangveto.hu/

a hangjáték számokban

ami eddig történt

0
résztvevő az eseményeinken
0
esemény
0
óra közös zenélés