A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

Immunerősítő énekóra

Edzi a tüdőt, jót tesz a szív- és érrendszernek, tartósan  erősíti az immunrendszert, és még pénzbe sem kerül. Az éneklés boldogsághormonokat termel,  mindig kéznél van és futni sem kell. Ha rendszeresen dalra fakadsz, testi-lelki jólétet kapsz cserébe.

Be és ki

Az éneklés egészségre való hatását számos kutatás támasztja alá, egyes betegségek esetén pedig kifejezetten terápiás céllal javasolják. Elsődlegesen a lélegzés szabályozásán keresztül fejti ki hatását: megdolgoztatja a tüdőt és a mellkasi izmokat, így előnyös lehet például a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőknél, de COVID-ból felépülteknél is ajánlják.

Ereszd ki a stresszt

A légzés szabályozása befolyásolja a pulzust és a vérnyomást, így jótékonyan hat a szív- és érrendszeri egészségre. A jógalégzéshez hasonlóan az éneklés során gyakorolt gyors belégzés és az elhúzódó, kontrollált kilégzés oldja az izmok feszültségét, lassítja a szívverést. Ezáltal csökken a krónikus stresszért felelős kortizol nevű stresszhormon mértéke a vérünkben, ami egyfelől megnyugtat, másfelől csökkenti a stresszbetegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, kimutatható az éneklés immunerősítő hatása: a Tenovous Cancer Care and the Royal College of Music tanulmánya szerint már egy órás éneklés tartós mértékben növeli az immunfehérjék számát.

Hormonok és közösség

A kóruséneklés külön műfaj, azaz közösségben az éneklés pozitív hatásai is megsokszorozódnak. A götegorgi egyetem kutatása igazolta, hogy a kórusban éneklők szívverése összehangolódik, a zene tagolását követve. Hogy éneklés során oxitocin, azaz boldogsághormon termelődik az köztudott, mindezt több emberrel rendszeresen megtapasztalni új szintre viszi a zene örömét. Érdemes bármikor belevágni a kóruséneklésbe: egy tanulmány azt is kimutatta, mennyivel jobban élveznek az amatőrök egy énekórát, mint a profik (akik a teljesítményen izgulnak).

Ha kipróbálnád az éneklést, felszabadítanád a hangodat, próbáld ki Jamese, Navratil Andi, Palya Bea, karibi énekkör stb programjait. 

Forrás:

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email