A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

“Az egész legalább annyira a közösségről is szól”

Zenélni jó! – buzdít a Hangjáték, több százan együtt zenélni még jobb – licitál rá a CityRocks. 

Június 18-án a veszprémi Gyárkertben, a CityRocks Veszprémen meg is mutatják, hogy a zenélésnél már csak a közös zenélés, sőt, a közösen átélt koncertezés lehet még nagyobb örömforrás. Az egésznapos eufória – a beállástól, a közös próbákon át az előadásig – elsősorban a zenészeké, de persze a koncertre kilátogató közönségnek is felejthetetlen élményt nyújtanak a többszáz gitáros, dobos, basszusgitáros, billentyűs és persze énekes által felcsendült rockslágerek. 

A Hangjáték – Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja – azért hívta meg Veszprémbe a CityRocks-ot, hogy minél több régiós amatőr és profi zenész, vagy csak lelkes rock rajongó együtt élje át ezt az élményt.

Gajda Ferenc © CityRocks

Gajda Ferenccel, a CityRocks (egyik) alapítójával készült interjúban többek között a kezdeményezés közösségteremtő erejéről és arról a semmihez sem hasonlítható adrenalinlöketről beszélgetünk, amit évek óta nyújtanak fiatal és idős, kezdő és tapasztalt zenészeknek.

Közösség, élő zene, adrenalin

Mesélj a kezdetekről, hogyan indult Közép-Európa legnagyobb rockzenekara?

A CityRocks mögött két fő motiváció rejlik: a közösség és az élőzene varázsa. Egy szegedi baráti körből indult az egész, egy 52 fős stáb a magja. Mind zenéltünk/zenélünk, de az aktív szakasz már lecsengőben volt, inkább a gyerekeinknek szerettük volna átadni ezt az élményt, egy lehetőséget, hogy közösségben és közönségnek zenélhessenek, mert azt láttam, hogy sorra zárnak be a klubok, koncerthelyszínek, még szeretett szülővárosomban, Szegeden is. 2017-ben, amikor a fiamat hoztam el egy zenetáborból, ahol nyilvánvaló volt, mennyire elhivatottak ezek a lurkók, mennyire szeretik a zenélést és az élő zenét, akkor csapott belém a felismerés, hogy létre akarok hozni valamit, amin keresztül ezt rendszeresen átélhetik, minél többen. 

Fotó © CityRocks

Hogyan értékeled az elmúlt éveket, sikerült?

Több zenekar is alakult a rendezvényeink hatására, erre külön nagyon nagyon büszke vagyok. 1200 körül járunk a saját zenész csoportunkban, akik napi szinten tartják a kapcsolatot, hangszereket cserélnek, még szülinapokat, névnapokat is számon tartanak. Ezek a zenészek évről évre részvételükkel egy hihetetlen atmoszférájú eseményt teremtenek. Az egész tehát mára legalább annyira a közösségről is szól. A CityRocks-ot részben azoknak hoztuk létre, akik mondjuk egy kis faluban laknak, és nehezebben találnak hasonló érdeklődésű embereket, akikkel zenekart tudnának alapítani. 

De nagyon vegyes a társaság, hogy ki honnan jött vagy hány évesen, szoktuk emlegetni, hogy az eddigi legfiatalabb résztvevőnk 8 éves, a legidősebb 74 éves volt. 

A kedvencem egy hetven plusszos mérnök úr, aki a kecskeméti flashmobunk után keresett meg minket. Megköszönte élete egyik legjobb élményét, hogy a CityRocks miatt elővette a porosodó basszusgitárt a sarokból, elkezdett rajta gyakorolni, ráadásul még a telefonjával is megtanult videót készíteni, feltölteni a Youtube-ra, a hab a tortán pedig az, hogy röviddel a flashmob után felfedezték a videóját, és majdnemhogy ugyanabból a városrészből meghívták játszani egy zenekarba. Ő azóta is minden eseményünkön ott van.

Fotó © CityRocks

Hogyan lehet beszállni és ennek a közösségnek a tagja lenni?

Egy rövid, bemutatkozó videó alapján fel tudjuk mérni, hogy uraik-e annyira a hangszerüknek vagy a hangjuknak, hogy az adott koncert setlistjét el tudják-e majd a közönség előtt, velünk együtt játszani. Ez az elvárt szint egy-két év zenetanulás után simán elérhető, de a “felvételi” után küldünk oktatóvideókat is, azaz rendesen fel tudnak készülni, ami szintén hozzájárul az élményhez. A koncert előtt közösen próbálunk, a színpadon a ledfalon pedig szintén ki lesz vetítve a segédanyag.

Medley-k, magyar és angolszász számok felváltva szerepelnek a setlistben. Hogyan döntitek el, mit játsszon Veszprém?

A CityRocks egyik küldetése volt kezdetektől, hogy a magyar rockkultúrát ápolja, ezért törekszünk arra, hogy nagyjából fele-fele arányban szerepeljenek magyar és külföldi számok. Úgy gondolom, a magyar rock színtér olyan alkotásokat hozott létre, amire büszkék lehetünk, és ezt mi szeretnénk a magunk eszközeivel tovább éltetni. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a műfaj alapvetően az angolszász kultúrához kötődik, és hogy a külföldi slágerek oldalvizén értünk el olyan meghökkentő eredményeket a közösségi médiában, mint a több, mint 150 milliós kattintás. A számokat persze átdolgozzuk és olykor más műfajokhoz is nyúlunk, hogy minél több zenészt be tudjunk vonni.

Fotó © CityRocks

Mi történik a koncert napján?

Reggel már korán megérkezünk, felépítjük a helyszínt. A délelőtt a beállásokról szól, illetve ilyenkor állítunk be mindent a hang, ill képrögzítéshez, hiszen a koncertről felvétel is készül – egy ilyen eseménynek komoly utóélete van. Délután még párat ismétlünk, ez sok, nem gyakorlott zenésznek már önmagában nagy élményt, de tapasztalatot is tud adni. Persze sokat számít, hogy a résztvevők fel vannak készítve: az oktatóvideókból látják a dalok szerkezetét, jól fel tudnak készülni, nem érheti őket meglepetés a helyszínen.

Aztán elkezdődik a koncert! 

A videókról is süt, hogy mekkora adrenalinbomba ez a rendezvény, de a helyszínen kell élőben megtapasztalni, az az igazi CityRocks!

Hozzáteszem, ez egy nagyon jó kis csapat, pedig én az elején féltem, hogy egy ekkora rendezvénynél nehéz lesz egyben tartani a produkciót. Ezzel ellentétben minden zenész szinte katonás fegyelemmel követi a koreográfiát, egy több száz fős flashmob után fél óra-óra múlva már el is pakolnak mindent. ‘87 óta foglalkozom rendezvényszervezéssel, azt kell mondjam, ritka az ilyen.

Fotó © CityRocks

Mi a koncert utóélete, hogyan marad egyben a csapat?

Amikor az esemény lefut, elkezdődik a koncert második élete a videómegosztó felületeken, közösségi médiában. A videóknak is hihetetlen hangulata van, bár én tartom, hogy a helyszínen zajló élmény felülírhatatlan. A résztvevők persze büszkén osztogatják az elkészült videókat, lelkesen keresik magukat a felvételen és a közösségi térben tartják tovább egymással a kapcsolatot…egészen legkésőbb a következő koncertig, ami, reméljük, Veszprémben is lesz még ilyen. 

Program:

15.00-17.00 CityRocks nyilvános főpróba

17.20 Carl zenekar koncert 18.00-ig

18.30 CityRocks – Közép Európa legnagyobb rockzenekara – flashmob koncert

Vége: 20.30-21.00 óra

Műsor:

Omega – Petróleum lámpa/ JET – Are you gonna be my girl/ Iggy Pop – Lust for life/ medley

Twisted Sister – We’re not gonna take it

Fish – Gyere ki a rétre

Intim Torna Illegál – Örökké

Tankcsapda – Gyűrd össze a lepedőt

Bikini – Ki visz majd haza

Republic – Repül a bálna

Depeche Mode – Enjoy the silence

Billy Idol – Rebell yell

Nirvana – Smells like teen spirit

Ramones – Blitzkrieg bop

Green Day – American idiot

White Stripes – Seven nation army

A CityRocks Veszprém a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre. A Hangjáték missziójáról itt olvashatsz bővebben, közösen zenélős programjait pedig itt találod.

Fotó © CityRocks

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email