A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

Zenélj többet, szorongj kevesebbet!

Hogyan sepri ki a zenélés a szorongást az életünkből?

A zene nyugtató hatását már bizonyára mindannyian éreztük életünkben. Az aktív zenélés azonban még ennél is pozitívabb kémiai változást indíthat el agyunkban: leküzdi a stresszt és segít megelőzni vagy oldani a szorongást. 

Próbáltad már, hogy amikor csak fogsz egy bármilyen hangszert – legyen az a gyereked xilofonja, vagy akár egy üres üveg, amit megfújsz, és énekel – annyira kikapcsolsz, hogy még stresszelni is elfelejtesz?

Stresszoldó hormonok

A kutatások szerint ez a fajta kötetlen zenélés rövidre zárhatja a stresszreakciót, és megakadályozhatja, hogy az krónikussá váljon, vagyis hosszú távon kialakuljon a szorongás vagy a depresszió. A stressz ugyanis az agyban kezdődik, majd elindít egy láncreakciót, amely testünk minden sejtjében bekapcsolja a vészhelyzetet. Idővel ezek a kapcsolók elakadhatnak a „bekapcsolt” állásban, ami kiégés, düh, szorongás vagy depresszió kialakulásához vezethet, hogy a kapcsolódó fizikai tünetekről ne is beszéljünk. A hangszeren való játék megálljt parancsol a láncreakciónak, sőt ellentétes folyamatokat indít el testünkben. A zenélés már rövid távon is elősegíti az örömet szerző oxitocin nevű hormon termelését,  ha pedig ez a hormon rendszeresen elönt minket,  mintegy “kisepri” a stresszhormonokat. A zenélés a vazopresszin (AVP) hormon termelését is serkenti, ez az a hormon, amely szabályozza a stresszfolyamatokat, épp ezért rendkívül fontos számos betegség megelőzésében és kezelésében is.

A zenélés biológiai hatásán kívül persze számos egyéb módon is hozzájárul egy teljesebb élethez: a tapasztalások könnyen átültethetőek a hétköznapokba, könnyebbé teszik a kapcsolatteremtést, feloldják a korlátokat, és megnyugtatják az embert. 

Az út, nem a végcél

Ha nem vagy egy zenész típus, tehetségtelennek gondolod magad, az ebben az esetben még jobb hír:  mindenféle teljesítménykényszer lekerül rólad, így teljesen átadhatod magad a zenélésnek.  A zenélésre nem mint végtermékre kell gondolni, hanem az egészség, a jólét eszközére. 

Hogyan kezdjük el a zenét szorongásoldásra “használni”? Ne iratkozzunk be rögtön gitárórára – az valószínűleg csak még tovább növelné a teljesítménykényszert, a stresszt. Vegyük elő elsőként a gyerek zenejátékait, játsszunk programozható szintin, vagy csak üssük a fazékfedeleket vagy építsünk magunknak otthon hangszereket. És élvezzük, hogy alkotunk – és hívjuk egészen nyugodtan zenélésnek. 

Vagy látogassunk el Franczia Dani örömdobolására, Interaktív hangfürdőire, JaMese énekóráira – ahol támogató környzetben, tudás nélkül is élvezhetjük a zenélés pozitív hatásait. 

Forrás

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email