A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

Tanulj játszva!

A Hangjáték egyik legnépszerűbb oktatója, Franczia Dani szedett össze tippeket a hatékony gyakorláshoz. Dani filozófiája – ahogy az egész programé – is az, hogy sosem késő elkezdeni a zenetanulást, és akkor jó, ha örömöd leled benn! De lássuk egy gyakorlott tanár tanácsait:

10 TIPP AZ EGYÉNI HANGSZERES GYAKORLÁSODHOZ, NEM CSAK DARBUKÁSOKNAK

1.Rendszeresség: a legtöbb embernél célszerűbb minden nap keveset gyakorolni, mint kéthetente egyszer négy órát. Persze találkoztam már olyanokkal is, akik heti kétszer két órát gyakorolnak, mert nekik kb. 1 óra, mire igazán belemelegednek, de ezek ritka kivételek, ismerd meg magad, s teszteld le, hogy neked mi a jó. 🙂 Inkább írd be a naptáradba a tervezett gyakorlási időpontokat, és ha nem jön össze, hagyd meg a bűntudatot annak, akinek jólesik.

2. Bemelegítés: ne rögtön a legnehezebb ritmusokat játszd. Adj egy kicsi időt magadnak könnyebb gyakorlatokkal, hogy bemelegíts.

3. Hallgass darbukás (vagy amin éppen gyakorolsz, olyan) zenéket! Fontos hogy olyan zenét játssz, amit hallgatsz is, így be tudnak “ülni” a füledbe a jellemző hangzások, ritmusdíszítések, zenei fordulatok. A zenehallgatás is a gyakorlás egy fajtája.

4. Légy magaddal türelmes, használj metronómot! Ha elakadsz, ragadd ki azt a kis részletet ami nem megy, és lassan, metronómmal (pl.: 60 BPM-ben), lépésről lépésre gyakorold. Ha már megy, egy kicsit növeld a tempót, s így lépcsőzetesen haladj egyre gyorsabb tempóval. Majd újra az eredeti ritmus többi részével gyakorolj először lassan, majd egyre gyorsabban. Légy magaddal türelmes!

5. Pihentetés: előfordulhat, hogy egy kicsit túlerőlteted az újonnan gyakorolt technikát és a kezednek pár perc pihenőre van szüksége. Sokszor tapasztalod majd, hogy hosszan gyakorolt részeknél egy perc pihentetés után sokkal szebben fogod kivitelezni az éppen gyakorolt technikát.

6. Légy kreatív! Írj magadnak a meglévő anyagok variálásával saját gyakorlatokat!

7. Improvizálj, dobolj szabadon is! Legyen a szabadimprovizáció mindig a rendszeres gyakorlásaid része. Próbáld magad belesodorni a zenélés áramlatába. Ha azon kapod magad, hogy ismételgetsz egy magad által rögtönzött ritmust, vagy egy eddig még nem ismert variációt, próbáld memorizálni, és jegyezd le magadnak! Én ezzel szoktam zárni a gyakorlásaimat.

8. Értékeld a gyakorlást! Szánj arra néha néhány másodpercnyi figyelmet, hogy megállj, és élvezd azt a helyzetet, hogy valami igazán különleges dologgal foglalkozol.

9. Élőszóval számolj! Egy-két-há-négy, egyet-kettőt-hármat-négyet stb-stb… A hangosan számolás egy nagyon fontos módszer a pontosság eléréséhez. Nem ciki, magukban sokszor a profik is számolnak. Világzenei környezetben való játékhoz pedig érdemes megismerkedni az indiai ritmusnyelvvel is, melynek neve; konnakol.

10. „Ha nincs kéznél hangszer, gyakorolj a testeden 🙂!
Ha épp nincs nálad hangszer, az is sokat segít a fejlődésben (pl. dobszóló memorizálása) és/vagy szintentartásban (pl. ritmusismeret), ha fejben gyakorolsz, vagy a mellkasodon játszod a hangokat. Protip: utóbbi abban is segít, hogy ne püfföld túl a hangokat, megtanulj karakteresebben játszani kevesebb erővel, szép technikával. ” 

Dani foglalkozásaihoz is bármikor csatlakozhatsz, gyere az Örömdobolásra, vagy a Hangfürdőre!

Forrás: Franczia Dani Facebook oldala

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email