A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

Hogyan gyógyítja a zene a szívet?

A zeneterápia klinikai alkalmazása egyre elterjedtebb a holisztikus szemléletű osztályokon, intézményekben. A zene úgy működik, mint egy organikus pacemaker, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére is kiválóan alkalmas. 

A zene maga is egy végtelenül sokrétű eszköz: gyerekosztályoktól idősotthonokig alkalmazzák sikerrel, neurológiai és pszichológiai panaszokra, szív-és tüdőbetegségre ad gyógyírt. Magyarországi példának Korzenszky Klára foglalkozásait hozhatjuk fel a a Bethesda Kórház gyerekosztályán, az Egyesült Királyságban pedig jelentős hagyománnyal bír. A Zene a kórházakban brit jótékonysági szervezet a második világháború után jött létre veteránok segítésére, és azóta is szerveznek élő zenét kórházakban, hospice házakban és idősotthonokban, de nemzetközi konferenciák is hirdetik: a zene gyógyító ereje szinte hihetetlen. Diana Greenman, a szervezet ügyvezetője a BBC hírszolgálatának elmondta: “Látjuk, hogy mekkora előnyökkel jár a zene a stroke-on vagy szívinfarktuson átesett emberek esetében.” 

Verdire veretni

Ahogy mindannyian megtapasztalhatjuk: a zene kihat szívverésünkre, légzésünkre, izgalomba hoz vagy éppen megnyugtat. A Padovai Egyetem orvosa, Luciano Bernardi és munkatársai 24 egészséges embert arra kértek, hallgassanak meg öt találomra kiválasztott klasszikus zenei részletet, és közben mérték reakcióikat. A kutatók a zene és a csend többféle változatát tesztelték az önkénteseken, és úgy találták, a gyors és lassú ritmus váltakozásában gazdag operazene használ a leginkább a vérkeringésnek és a szívnek, Verdi áriái pedig tökéletes szinkronban vannak a természetes szív- és érrendszeri ritmussal. “A zene folyamatos, dinamikus – és valamilyen mértékben előre jelezhető – változást okoz a szív- és érrendszerben.” – összegzi a vizsgálatok eredményét Bernardi. 

Az olasz kutatók szerint az érzéseket kiváltó operamuzsika a leghatékonyabb stroke-betegek rehabilitációjában. Példának Puccini Turandotjából Calaf Nessum Dorma kezdetű áriáját említik, ahol a crescendók és diminuendók (azaz erőteljes és elhalkuló hangerő) váltakozása revitalizálja a szívet.

Persze, olaszok és opera – legyinthetnek a szkeptikusok, de a zene jótékony hatásait rögzítő tudományos munkák sora szinte végtelen. Éppen ebben rejlik sikerének titka: egyszerre több részünket mozgatja meg, általános kedélyjavító hatása van, és korunk egyik leghatalmasabb kártevőjét, a stresszt is kordában tartja. Számos kutatás igazolja, akkor hat legjobban, ha magunk is zenélünk, főleg másokkal együtt. A Hangjáték programjai minden érdeklődőnek igyekeznek lehetőséget adni, hogy kipróbálják és életük részévé tegyék a zenélés jótékony hatásait.

Forrás:

A Bernardi-vezette kutatás (angolul): Dynamic Interactions Between Musical, Cardiovascular, and Cerebral Rhythms in Humans

Hogyan szabályozza az éneklés az énekesek szívritmusát? (angol nyelvű kutatás): Music structure determines heart rate variability of singers

 Dr. Kollár János: A zeneterápia hatása a stressz- és immunszintre

A zene hatásmechanizmusainak alkalmazása a rehabilitációs folyamatban – a zene, mint fejlesztő és terápiás eszköz a Bethesda Gyermekkórházban

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email