A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

Jó parti vagy? A táncos és zenei képességeid elárulják!

Nem véletlen, hogy az embereknél kamaszkorban felerősödik a zene és a tánc iránti fogékonyság: a muzikalitás és a tánctudás ugyanis fontos információkat szolgáltat a lehetséges partnerről, ezzel együtt segíti a párválasztást

Ezt a megfigyelést gyakorolják az emberek társas tánc közben. Jó példa erre a legényes: amíg fiúk egyesével vagy csoportban figurázzák a táncot, a lányok körben állva csujogatnak és közben figyelik a táncosokat. De vajon milyen tulajdonságokat tudnak ilyenkor felmérni?

Mit néznek a csajok?

A kérdést egy brit és német szakemberekből álló kutatócsoport igyekezett felderíteni: 16 férfi táncost arra kértek, hogy ugyanarra a ritmusra táncoljanak. Hogy megszüntessék a külső megjelenésből fakadó különbségeket, a táncosokat számítógép segítségével személytelen avatarokká alakították át. Ezután a nőknek vonzerő szerint kellett pontozniuk a táncosokat. Az elemzések alapján a nők azokat preferálták, akik intenzívebben mozogtak, a fejüket és a térdüket is aktívan használták és magasabb tesztoszteron szinttel rendelkeztek. A kutatásból az is kiderült, hogy a nőknek jobban tetsző táncos avatarok mögött elfogadóbb, megbízhatóbb férfiak lapultak. Ezek az információk pedig mind hasznosak párkapcsolat és gyereknevelés szempontjából. 

De mire figyelnek a férfiak tánc közben? Sokkal kevesebb dologra, mint női társaik, akiknek az utódnemzés miatt egyszerűen jobb megfigyelői készségeket kellett kifejleszteniük. 

Amikor bejön a komplexitás

A tánctudás mellett a zenei készség is fontos szerepet kaphat a párválasztásban. Egy Benjamin D. Charlton nevű kutató Darwint követve azt vizsgálta meg, hogy a nők vajon jobban vonzódnak-e azokhoz a férfiakhoz, akik fejlettebb művészi készséggel rendelkeznek. A kísérlet során egy egyszerű zenei kompozíciót és egy absztrakt képet alakított több lépésben egyre bonyolultabbá. Kísérletében fiatal, nem terhes és nem szoptató nők vettek részt, akiket arra kért, hogy válasszanak partnert a tehetséges és kevésbé tehetséges alanyok közül. Meglepő eredmények születtek: a komplexebb zenét szerző férfiak csak a ciklusuk közepén lévő, fogamzásgátlót nem szedő nők számára voltak vonzóbbak, a többieknek nem számított, mennyire tehetséges a jövendőbelijük. Ezzel szemben a jobban festő férfiakat a nők egyáltalán nem részesítették előnyben. 

Vannak azonban, akik vitatják a zene párválasztásban játszott szerepét, azaz hogy a zene kialakulása ebből eredeztethető. Egy két éve kiadott tanulmány a territoriális viselkedéshez és az utódgondozáshoz köti, egy másik a szexuális szokások kulturális meghatározottságát hozza fel ellenérvként, de egyik sem vitatja a zene és zenélés kardinális szerepét az emberi kultúrákban. 

Forrás: 

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email