A Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros zenei fejlesztési programja.

Cselezd ki az öregedést zenéléssel

Az idő múlásával mindannyiunknak szembesülnie kell: ha tuti gyógymódot ellene nem is tudunk ajánlani, van pár módszer, amivel elódázhatjuk a legrosszabbat: zene, zene és minél több zene! 

Zene, az emlékek őre

Való igaz, hogy sem az Alzheimer-kórra, sem a demenciára nincs gyógymód, de létezik néhány kezelési módszer, amivel könnyebbé tehetjük a hosszútávú gondoskodásra szoruló emberek életét. A demenciával küzdőknek például mindig szüsége van egy kis extra figyelemre, amire a zene tökéletes eszköz lehet. 

Erre a gondolatra épülnek az olyan programok, mint a Music and Memory: a kísérleti zeneterápiás programban a páciensek személyre szabott lejátszási listákat és régi rádióműsorokat hallgatnak kezelésük alatt. Egy mindenre kiterjedő terápia a beteg gyógyszerei mellett a kedvenc zenéit is magába foglalhatja!

Hegedűleckék és a memóriád

Egy 2012-es kutatás szerint a zenetanulás sokat dob az emlékezetünk és az idegrendszerünk állapotán: a kísérlet tizenöt Alzheimer-kóros pácienst kísért végig nyolc hétnyi hegedűleckén. A legdrasztikusabb eredményt az a beteg produkálta, aki 10 év után végre nap mint nap felismerte és nevén köszöntötte ápolóját – de elmondható, hogy a résztvevők közül minden páciensnek javult az arc- és névmemóriája. 

Az elmúlt időszakban pedig olyan értekezések is születtek, amik a vérnyomás csökkenésével és a lélegeztetőgépen lévő betegek szorongási szintjének csökkenésével hozzák összefüggésbe a zeneterápiát – de az antidepresszáns-kezelés kiváló kiegészítője is lehet!

Ha még időben tennél az egészségedért, láss neki a zenélésnek most – szerencsére megannyi Hangjátékos lehetőség vár rád!

Forrás:

A zene alkalmazása az Alzheimer-kórral élőknél (kutatások áttekintése angolul): Music Intervention Approaches for Alzheimer’s Disease: A Review of the Literature

Hegedűórák hatása Alzheimer kórral élőkre (angolul): Violin Lessons Strike a Chord With Alzheimer’s Patients

Zeneterápia depressziós pácienseknél (angolul):  Music Therapy Hits the Right Note for Depression

A zene nyugtató hatása a lélegeztetőgéppel lélegző betegekre (angolul): Listening to Music Soothes Patients on Ventilators

OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email